Off Canvas sidebar is empty

Ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, smo v okviru Sekcije upokojenih članov DMSBZT Gorenjske, odšli na Pohod po poti kulturne dediščine Žirovnica. Slogan letošnjega pohoda je bila misel, ki jo je France Prešeren zapisal 1844. leta, po navdihu gesla francoske revolucije, v svoji pesmi Zdravljica. Del pesmi, ki je bila prvič objavljena leta 1848, je 27.9.1989. postal tudi vsebina slovenske državne himne. Evropska unija pa je 2020. leta Prešernovo Zdravljico razglasila za pomembno kulturno dediščino in ji dodelila »znak evropske dediščine«.

V vaseh pod Stolom se je poleg velikega poeta rodilo še nekaj pomembnih Slovencev. Zaradi epidemioloških razmer smo se na pohod odpravili samostojno. Pot nas je vodila izpred Čopove rojstne hiše v Žirovnici, skozi vas Breznico – do čebelnjaka Antona Janše, v Smokuč – do Finžgarjeve  rojstne hiše, po obronkih gozda do Rodin. Pot smo nadaljevali mimo Jalnove rojstne hiše in po »cesarski cesti« prispeli v Vrbo. Od tam pa po travniški poti nazaj do Žirovnice.

Pred Prešernovo rojstno hišo smo lahko prisluhnili recitalu Prešernove poezije. Ob posameznih postankih pa si je bilo možno ogledati zanimive filme o Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki velja za najstarejšo tematsko pot. O doprinosu Matija Čopa k slovenskemu jeziku in kulturi pa priča stalna razstava o življenju in delu, v njegovi rojstni hiši. Slikarska razstava na Breznici, z naslovom Čebelarju, je bila namenjena Antonu Janšu, slikarju in prvemu začetniku modernega čebelarstva. Njemu v čast, je bil 20. maj proglašen za svetovni dan čebel.

Slogan letošnjega kulturnega praznika v Žirovnici je sledil želji, da bi edinost, sreča, sprava ponovno bila prisotna v naši družbi - s solidarnostjo, prijaznostjo in strpnostjo, ki pomembno prispevajo k konstruktivnemu reševanju izzivov sodobnega časa, v smeri skupne blaginje državljanov. Solidarnost, prijaznost in strpnost pa so vrednote, ki jih pri opravljanju poslanstva na področju zdravstvene nege ne manjka. In vztrajanje v težkih pogojih dela v času pandemije to tudi potrjuje.

Jana Ivanka Zupan

Prijava na E-novice

Ostanite v stiku z nami:

Alt Text

Kje nas najdete

Bleiweisova cesta 20, 4000 Kranj

(04) 233 12 62

info@dmsbzt-gorenjske.si

O društvu

Akti društva

Povezave

Prijava