Off Canvas sidebar is empty

Upokojene  članice DMSBZT Gorenjske smo se v petek, 20.9.2013, udeležile enodnevnega izleta v severozahodno slovensko mesto, ki se ponaša z bogato kulturno, tehnično in naravno dediščino. Izlet,  namenjen tudi druženju stanovskih kolegic  pa je bil dopolnjen še z obiskom Psihiatrične bolnišnice Idrija.

Ko so v Škofji loki vstopile še zadnje od 29-tih udeleženk izleta, smo se odpeljale  po ovinkasti regionalni cesti čez Poljansko dolino proti Idriji. Seveda brez jutranje kavice ni šlo. Postregli so nam jo v baru Marco Polo v Trebiji. Poleg pa se je prileglo tudi doma pečeno pecivo.  Dobre volje ni manjkalo. Zaradi živahnega pogovora je čas postanka kar prehitro potekel.

Pred nami je bila še ura vožnje do Idrije in še nekaj časa pa ostrih cestnih zavojih v hrib, do Psihiatrične bolnišnice Idrija, ki je kot prva psihiatrična ustanova v Sloveniji in ena redkih v Evropi dobila mednarodni certifikat kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave bolnikov. Po prijaznem sprejemu nam je pomočnica direktorja za zdravstveno nego, ga. Lidija Mrak,  predstavila razvoj bolnišnice, način dela in organiziranost njene dejavnosti, ki pokriva področje severne in južne Primorske ter Notranjske. Sledil je še ogled psihoterapevtskega oddelka in prostorov delovne terapije.

Po programu izleta je sledil ogled Antonovega rova,  najstarejšega dela rudnika živega srebra.  V spomin na pol tisočletno rudarjenje je  preurejen v turistični rudnik in je od leta 2012 uvrščen  na Unescov seznam svetovne dediščine. Zaščitene s površniki in čelado smo se ob strokovnem vodstvu sprehodile do kapele Sv. Trojice, se spustile po jašku in na 1200 m dolgi poti spoznale različne načine odkopavanja rude in življenje rudarjev.

Po ogledu rudnika smo se ustavile na mestnem trgu,  v galeriji ČIPKA ART 2000, ki s pomočjo Društva klekljaric idrijske čipke skrbi za ohranjanje klekljanja – eno najbolj zahtevnih ročnih spretnosti in je pomemben del slovenske kulturne dediščine.

V času kosila so nam v Gostilni Kos postregli  lokalno specialiteto – idrijske  žlikrofe. Pripravljajo jih še ročno, kot njihovi predniki in so pridobili certifikat  Zajamčena tradicionalna posebnost, zaščitena v EU.

V uri in pol, ki smo jo namenili kosilu, smo si nabrale  novih moči za ogled mestnega središča z lokalno vodičko. Razložila nam je zgodbo o nastanku in razvoju najstarejšega slovenskega rudarskega  mesta, z ogledom njegovih glavnih znamenitosti.

Izlet smo zaključili v neposredni bližini  Idrije, z ogledom smaragdno zelenega  Divjega jezera. Jezero je kot biser slovenske naravne dediščine zavarovan kot naravni spomenik in  urejen v prvi slovenski muzej v naravi.

Z ogledom Psihiatrične bolnišnice Idrija je naš izlet pridobil dodatno strokovno vrednost.  Zato bom svoj prispevek zaključila z vtisi kolegice Ane,  ene od udeleženk izleta:

»Iz bolnišnice sem odnesla zelo dober vtis . Prijazen sprejem in dobro predstavitveno predavanje mi je dalo čutiti, da so bolniki pri njih res na prvem mestu. Všeč mi je,  da je osnovna metoda dela komunikacija in mehak pristop do pacienta, brez prisile. Da skrbijo za bolnike  tudi po odpustu, še celo leto - z obiski na domu.  Njihovo zavzetost za izobraževanje in dvig kakovosti pri delu potrjuje tudi ogled delovne terapije in predstavitev njihovega dela. Imajo res široko paleto zaposlitvenih dejavnosti – od slikanja do kuhanja, kiparjenja, fitnesa, knjižnice. Kaj vse pravzaprav pacienti delajo pod skrbnim mentorstvom, smo imeli možnost videti. In tudi to, da so pacienti zadovoljni skupaj z osebjem. »

Jana Zupan

Prijava na E-novice

Ostanite v stiku z nami:

Alt Text

Kje nas najdete

Bleiweisova cesta 20, 4000 Kranj

(04) 233 12 62

info@dmsbzt-gorenjske.si

O društvu

Akti društva

Povezave

Prijava