Off Canvas sidebar is empty

Izlet na Kras, je bil izlet v JZ del Slovenije, kjer sta voda in apnenec izoblikovala značilno kraško planoto, prepleteno s podzemnimi jamami; znano kot deželo pršuta, terana, kamna in poezije.

Po programu izleta, ki ga je pri DMSBZT GORENJSKE, 12.6.2015 organizirala Sekcija upokojenih članic/članov društva, smo v strokovnem delu izleta najprej obiskali Bolnišnico Sežana, kjer sta nam ga. mag. Silvana Šonc, univ.dipl.soc.del., direktorica zavoda in ga. Ema Matevljič Mešiček, dipl. med. sestra, pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege predstavili razvoj bolnišnice, od njene izgradnje leta 1936. do danes, ko poleg dejavnosti desetih specialističnih ambulant izvajajo tudi bolnišnično pulmološko zdravstveno dejavnost, dejavnost podaljšanega bolnišničnega zdravljenja, rehabilitacijo kroničnih pljučnih bolnikov, geriatrično rehabilitacijo in dializo. Ob kavici je bil čas namenjen izmenjavi mnenj in izkušenj. Ob koncu obiska smo si poleg bolnišnice ogledali tudi kraško jamo , ki pljučnim bolnikom v času rehabilitacije nudi speleoterapijo – obliko zdravljenja v posebnih klimatskih pogojih. Za zelo prijazen sprejem se direktorici zavoda, ge. Silvani Šonc in njeni pomočnici za področje zdravstvene nege, ge. Emi Matevljič Mešiček v imenu našega društva najlepše zahvaljujem.

Izlet se je nadaljeval z ogledom Botaničnega vrta v Sežani, ki se ponaša s številnimi rastlinami z vsega sveta. V stoletju in pol so lastniki zemljišče parka zasadili s sadikami eksotičnih dreves in semenj, ki so jih prinašali z raznih potovanj v oddaljene dežele. Po multivizijski predstavitvi smo odšli na voden ogled parka, ki je prava paša za oči. Za spomin pa smo s seboj odnesli tudi veliko lepih fotografskih posnetkov.

Na poti proti Dutovljam je sledil eno in polurni postanek, namenjen obisku Kosovelove domačije v Tomaju. Skrbnica hiše, sorodnica kraškega pesnika, kritika in publicista Srečka Kosovela nam je v senci pred hišo predstavila njegovo življenjsko zgodbo. Sledil je še ogled notranjosti hiše z ohranjeno stanovanjsko opremo in spominsko sobo, v kateri so shranjena njegova dela, osebni predmeti, fotografije pesnika in članov njegove družine.

Po zasluženem kosilu na turističnih kmetiji Grča, ki je bil namenjen kulinaričnemu doživetju pristne kraške kuhinje, je bil na vrsti še ogled Štanjela, enega najstarejših slikovitih naselij na Krasu, ki s svojimi ozkimi ulicami in kamnitimi hišami na griču Turn, ponuja bogato arhitekturno dediščino. Ob zaključku izleta smo naredili še skupinsko fotografijo za spomin - v Ferrarijevem vrtu pod utrjenim štanjelskim obzidjem, ki ga je svetovno znani arhitekt Max Fabiani načrtal kot Benetke v malem.

Številne pohvale, izrečene v avtobusu na poti proti domu, so dokaz, da je bila odločitev za organiziranje vsakoletnega enodnevnega izleta, namenjenega strokovnemu področju in spoznavanju različnih slovenskih pokrajin in njihovih naravnih, kulturnih, arhitekturnih in kulinaričnih dediščin pravilna. Ker pa se na izletu upokojenim članicam društva pridružijo tudi aktivne članice, izlet predstavlja tudi priložnost za medgeneracijsko druženje stanovskih kolegic, ki mu po dosedanjih izkušnjah nikoli ne manjka sproščenosti in dobre volje. Dvema članicama društva pa smo lahko izrekli tudi lepe želje, ko smo jima voščili za njun osemdeseti rojstni dan.

V imenu vseh udeleženk izleta se zahvaljujem društvu za denarni prispevek.

Za zaključek članka pa naj navedem še eno od izbranih misli Srečka Kosovela: » Ne vprašaj me, kaj je življenje, živi!«

Prijava na E-novice

Ostanite v stiku z nami:

Alt Text

Kje nas najdete

Bleiweisova cesta 20, 4000 Kranj

(04) 233 12 62

info@dmsbzt-gorenjske.si

O društvu

Akti društva

Povezave

Prijava