Off Canvas sidebar is empty

Smo upokojeni člani Društva MSBZT Gorenjske. V okviru letnega programa dela naše Sekcije, smo se 27.5.2022 odpravili na enodnevni izlet. Letos nas je pot vodila v Celje in okolico. V družbi upokojenih stanovskih kolegic se je izleta udeležilo 50 članic.

Najprej smo obiskali Dom sv. Jožefa, ki se nahaja na Jožefovem hribu v Celju. Po prijaznem sprejemu nam je g. Jože Planinšek na kratko opisal poslanstvo doma - zavoda, v katerem se prepleta več dejavnosti, ki se medsebojno podpirajo, tako duhovno kot materialno. Po zgledu ustanovitelja lazaristov, sv. Vincencija Pavelskega, so aktivnosti v domu usmerjene v človeka in njegove telesne, duševne in duhovne potrebe. Najstarejša dejavnost doma je duhovno prosvetna dejavnost, ki se ji je leta 2003 pridružila Orglarska šola sv. Jožefa. Leta 2008 pa so pričeli še z dejavnostjo varstva starejših. Vsako prvo sredo v mesecu potekajo redna mesečna srečanja zaposlenih in vodstva Doma, ki so namenjena vzdrževanju dobrih medsebojnih odnosov med sodelavci in njihovi odprti medsebojni komunikaciji, na kateri temelji njihovo delovanje. Dom se s številnimi prireditvami, ki jih je 600 do 700 na leto ( kulturne prireditve , delavnice, koncerti glasbenih skupin, orkestrov in pevskih zborov, seminarji, pogostitve, …) odpira tudi navzven. Vse prireditve pa bogatijo tudi življenje stanovalcev Doma sv. Jožefa. V nadaljevanju našega obiska nam je ga. Sara Črepinšek, delovna terapevtka, ki je prva v Sloveniji opravila izpit za certifikat Montessori, predstavila metodo Montessori za starejše in osebe z demenco. Metoda v ospredje postavlja posameznika, njegove spretnosti - kar še zmore in mu na njemu lasten način pomaga, da je lahko še čimbolj samostojen. Gre za učenje od lažjega k težjemu. Zaradi težav s spominom pa učenje večkrat poteka preko rutine, s ponavljanjem postopka. Včasih je potrebno več pokazati kot govoriti. Stanovalci pa imajo s svojim delom, ki ga še zmorejo, pomembno mesto v skupnosti, kar vpliva na njihovo dobro počutje in samozavest. Po zaključku predstavitve doma, se je prilegla jutranja kava in rogljiček v okviru njihove gostinske ponudbe. Za spomin smo naredili še skupinsko fotografijo in že je bil na vrsti vodeni ogled Celjskega gradu, sedeža grofov Celjskih, ki predstavljajo najbolj znano in najpomembnejšo plemiško in vladarsko rodbino, ki je imela svojo matično posest na območju današnje Slovenije. Sledil je kratek sprehod ob reki Savinji, do Pokrajinskega muzeja v Celju. Ob vodenem ogledu stalne razstave, smo Almo Karlin spoznali kot svetovno popotnico, pisateljico, poliglotko, ki je v letih od 1919 do 1927 prepotovala svet.

Po kratkem počitku ob Šmartinskem jezeru smo obiskali še mogočno Žičko Kartuzijo, nekdanji samostan kartuzijanskega verskega reda, ki leži ob vasi Žice, v občini Slovenske Konjice. Že v zlati dobi bivališča »belih menihov« so bili okrog stavbe urejeni bogati zeliščni vrtovi. Zaradi toplega sončneg vremena se nam je prilegla naravna kulisa kartuzije, ki nam je ponudila prijetno senco, svojo naravno energijo in občutek miru. Prisluhnili smo legendi o nastanku samostana, si ogledali muzejsko razstavo, obiskali lončarski atelje s prikazom domače obrti in zeliščno lekarno.

Klepet med udeleženkami izleta, nekdanjimi sošolkami ali sodelavkami, se je pričel že po vstopu v avtobus in se je nadaljeval tudi ob času poznega kosila, s katerim smo zaključili program našega izleta. Tem za pogovor pa ni zmanjkalo niti na poti proti domu. To pa kaže na močno povezanost naših članic, na kar sem kot predsednica sekcije zelo ponosna.

V imenu Sekcije upokojenih članov se zahvaljujem Društvu MSBZT Gorenjske za kritje stroškov izleta, vodstvu Doma sv. Jožef pa za odobritev obiska pri njih.

Jana Ivanka Zupan

Prijava na E-novice

Ostanite v stiku z nami:

Alt Text

Kje nas najdete

Bleiweisova cesta 20, 4000 Kranj

(04) 233 12 62

info@dmsbzt-gorenjske.si

O društvu

Akti društva

Povezave

Prijava